Free cookie consent management tool by TermsFeed Update cookies preferences

På CheckWatt gör vi kontinuerligt modeller av hur en optimal ekonomisk drift av ett batteri kan se ut, dels för att prioritera i utvecklingsarbetet, dels för att skapa en förståelse av hur intäkter kan se ut om batterier styrs på ett optimalt sätt. I arbetet med att utveckla våra tjänster är fokus alltid att nå så nära en optimal styrning som möjligt.

I den här artikeln delar vi med oss av resultaten från en modell som optimerar användningen av ett batteri utifrån priser på samtliga stödtjänster. Notera att räkneexemplena antar en perfekt prognostisering av priser, vilket inte går att uppnå i praktiken. De ska alltså ses som fingervisning av potentiella intäkter snarare än ett faktiskt utfall. Räkneexemplet förutsätter även att batteriet kan leverera samtliga stödtjänster, i dagsläget levererar batterier som är anslutna till CheckWatts virtuella kraftverk stödtjänsterna FCR-D och FCR-N. Större anläggningar med en lokal frekvensmätare levererar även FFR. Sedan i december 2024 har CheckWatt även börjat förkvalificera batterier för mFRR och siktar på att under 2025 börja med aFRR.

Räkneexemplet tar vidare inte hänsyn till ytterligare intäkter från att delta på marknader för elhandel såsom dagen före- och intradagsmarknaderna. De tar heller inte hänsyn till leveranser av lokal flexibilitet (som på vissa geografiska platser redan i dag kan ge ett betydande tillskott till ekonomin för ett batteri) eller tjänster lokalt i fastigheten såsom att öka egenanvändningen av solel.

I exemplen räknar vi på två olika batterisystem, ett på 1 MW / 1 MWh och ett på 1 MW / 2 MWh. Intäkter är proportionerliga till storleken på systemet, det vill säga för ett system på 10 kW / 10 kWh eller 10 kW / 20 kWh är de potentiella intäkterna cirka 1 procent av nedan resultat. Den enda stödtjänst som i regel inte kan levereras av små system (under 50 kW) är FFR eftersom den kräver en lokal frekvensmätare.

Optimerad leverans av stödtjänster för ett batteri på 1 MW / 1 MWh under 2024

Över helåret 2024 dominerades intäkterna för ett batteri på 1 MW / 1 MWh av stödtjänsten FCR-D. Tittar man närmare på utvecklingen från månad till månad skedde ett skifte under sommaren då stödtjänsten FCR-N tog över från FCR-D som den stödtjänst som bidrog till störst månadsintäkter. Från och med oktober och framåt låg flera olika stödtjänster stundtals högst i pris, och där mFRR tog över som den mest lönsamma stödtjänsten under december.

Optimeringen tar dock inte hänsyn till ökade kostnader för till exempel effekttariffer som uppstår eller kommer att uppstå till följd av mer energiintensiva stödtjänster såsom mFRR, aFRR och FCR-N. I praktiken innebär detta att den årliga förtjänsten av ett batteri som enbart har levererat FCR-D ligger närmre ett batteri som driftoptimerats än vad som framgår av siffrorna nedan.

Intäkter för respektive stödtjänst samt driftoptimering för batteri på 1 MW / 1 MWh 2024
Stapeldiagram som jämför potentiella intäkter från enskilda stödtjänster med driftoptimering för ett 1 MW / 1 MWh batterisystem i elområde 3. Värden anges i tusen kronor efter avgifter och budgivningsmarginaler.
Jämförelse av potentiella intäkter från enskilda stödtjänster och en driftoptimering av samtliga stödtjänster för ett batterisystem på 1 MW / 1 MWh i elområde 3. Staplarna anger antalet tusen kronor efter avgifter till CheckWatt, installatörspartner och balansansvarig, samt efter marginal i budgivning.
Intäkter per månad för driftoptimerat batteri på 1 MW / 1 MWh 2024
Stapeldiagram som jämför potentiella månadsintäkter och fördelning av respektive stödtjänst för ett 1 MW / 1 MWh batterisystem i elområde 3. Staplarna visar tusen kronor efter avgifter och budgivningsmarginaler.
Potentiella intäkter per månad och fördelning av respektive stödtjänst för ett batterisystem på 1 MW / 1 MWh i elområde 3. Staplarna anger antalet tusen kronor efter avgifter till CheckWatt, installatörspartner och balansansvarig, samt efter marginal i budgivning.

Optimerad leverans av stödtjänster för ett batteri på 1 MW / 2 MWh under 2024

Den stora skillnaden mellan ett batteri på 1 MW / 1 MWh och ett på 1 MW / 2 MWh är att det sistnämnda har större förmåga att dra värde ur mer energiintensiva stödtjänster såsom FCR-N, aFRR och mFRR. Dessa har samtliga som krav att batteriet ska kunna leverera effekt under en timme, jämfört med FCR-D som har uthållighetskrav på 20 minuter. Effekten av detta syns på kalkylen över helåret där FCR-N är den stödtjänst som levererar högst intäkter och där mFRR från och med oktober är den stödtjänst som står för störst andel intäkter. Liksom i kalkylen för batteriet på 1 MW / 1 MWh tar optimeringen för batteriet på 1 MW / 2 MWh inte hänsyn till vissa ökade kostnader som uppstår till följd av mer energiintensiva stödtjänster.

Intäkter för respektive stödtjänst samt driftoptimering för batteri på 1 MW / 2 MWh 2024
Stapeldiagram som jämför potentiella intäkter från enskilda stödtjänster med driftoptimering för ett 1 MW / 2 MWh batterisystem i elområde 3. Staplarna visar tusen kronor efter avgifter och budgivningsmarginaler.
Jämförelse av potentiella intäkter från enskilda stödtjänster och en driftoptimering av samtliga stödtjänster för ett batterisystem på 1 MW / 2 MWh i elområde 3. Staplarna anger antalet tusen kronor efter avgifter till CheckWatt, installatörspartner och balansansvarig, samt efter marginal i budgivning.
Intäkter per månad för driftoptimerat batteri på 1 MW / 2 MWh 2024
Potentiella månadsintäkter och fördelning av respektive stödtjänst för ett 1 MW / 1 MWh batterisystem i elområde 3. Staplarna visar tusen kronor efter avgifter och budgivningsmarginaler.
Potentiella intäkter per månad och fördelning av respektive stödtjänst för ett batterisystem på 1 MW / 1 MWh i elområde 3. Staplarna anger antalet tusen kronor efter avgifter till CheckWatt, installatörspartner och balansansvarig, samt efter marginal i budgivning.

Har du frågor?

Kontakta oss på info@checkwatt.se