GRÖNT SKATTEAVDRAG
Uppdatering om Skatteverkets ställningstagande
Hushåll som vill installera batterilager i kombination med solceller kan få grönt skatteavdrag för delar av kostnaden.
Efter årsskiftet ändrade Skatteverket sitt rättsliga ställningstagande så att batterier som används till annat än att lagra egenproducerad el inte skulle medges skattereduktion. I början av juli lämnade dock Skatterättsnämnden två förhandsbesked (varav ett rörde en potentiell CheckWatt-kund) där de gjorde bedömningen att det inte finns lagligt stöd för Skatteverkets tolkning.
Dagen efter, 4 juli 2024, återgick Skatteverket till att skattereduktion kan medges om det helt eller delvis används för att lagra egenproducerad el. Att batteriet till viss del utnyttjas till stödtjänster eller elprisarbitrage påverkar inte rätten till skattereduktion. Vidare uttalade sig Skatteverkets rättsliga expert Pia Blank Thörnroos i en DN-intervju om att det inte går att sätta upp en gräns för hur stor del av den lagrade elen som ska komma från egenproducerad solel.
Om CheckWatts driftlägen
CheckWatt har i dagsläget två valbara driftlägen som en användare fritt kan välja och ändra mellan: ett som optimerar laddning och urladdning utifrån vad som ger bäst ekonomi för batteriägaren och ett som maximerar egenanvändningen. I det förstnämnda driftläget används batteriet i dagsläget primärt till att leverera stödtjänsten FCR-D. Även om lagring av egenproducerad el inte är huvudsyftet med styrningen blir det en bieffekt då aktivering av stödtjänsten FCR-D ned (då laddning av batteriet sker) innebär att batteriet, vid de tillfällen då solcellsanläggningen levererar ett överskott, laddas med egenproducerad solel. Detta sker i stort sett dagligen under sommarmånaderna. På så sätt bedömer vi att de båda valbara driftlägena uppfyller kriterierna i Skatteverkets uppdaterade ställningstagande.