Free cookie consent management tool by TermsFeed Update cookies preferences

Efter ett lyckat pilotprojekt rullas systemet till en början nu ut till alla kunder som använder det rekommenderade driftläge Currently Optimized och har timprisavtal. För dessa kommer batteriet användas för att utföra elprisarbitrage.

Det innebär att i stället för att behöva oroa sig för höga priser på el enskilda timmar – något som skapade rubriker i december när timpriset i stora delar av Sverige nådde 8 kronor – kan batteriägaren dra nytta av svängningar i elpriset genom att vid höga timpriser använda el som laddats när priserna i stället varit som lägst under dygnet.

Förändringarna påverkar inte intäkterna från leverans av stödtjänster

För att säkerställa att batterierna fortfarande kan leverera inkomstbringande stödtjänster till Svenska kraftnät, kommer elprisarbitrage utföras i ett begränsat spann av batteriets kapacitet, inledningsvis runt 20–40 procent beroende på batteriets lagringskapacitet i förhållande till effekt – det vill säga hur snabbt det kan ladda i och ur energi. Ju större lagringskapacitet desto större är andelen som kan användas för elprisarbitrage. Förändringarna påverkar inte intäkterna från leverans av stödtjänster.

CheckWatt arbetar parallellt med att möjliggöra så att kunder även utan timprisavtal ska kunna dra nytta av variationerna i elpris genom att via balansansvariga handla med den el som finns lagrad i batteriet.

Att ladda och ladda ur batteriet för användning eller försäljning sliter mer på batteriet än exempelvis försäljning av stödtjänster, där laddningsnivån är relativt konstant. Elprisarbitrage kommer därför bara att utföras så länge minsta besparing per laddnings- och urladdningscykel är cirka 45 öre per kilowattimme, för att beakta slitage och energiförluster.

Målsättningen är att under januari implementera CheckWatt AI för samtliga villakunder med aktuell konfiguration, därefter kommer system inom kommersiella fastigheter att läggas till.

Systemet som lanseras nu är förberett för att framöver kunna lägga till effekttariffer samt öka egenanvändningen av solel. Det sistnämnda blir framförallt viktigt ur ekonomisk synpunkt om skattereduktionen på 60 öre per kWh för såld el tas bort 1 januari 2026 enligt regeringens förslag. Den 1 januari 2027 ska alla elnätsföretag ha infört effekttariffer – en avgift som innebär att du betalar mer baserat på när du använder som mest el samtidigt.

Exempel på hur ett batteri kombinerar leverans av stödtjänster med elprisarbitrage

En graf som visar cyklingsbeteendet hos ett batterisystem styrt av CheckWatt AI över ett dygn för ett system med 9,6 kW / 16 kWh. Grafen illustrerar hur CheckWatt AI reglerar energiflödet för att ladda batteriet när priset är lågt och ladda ur batteriet när priset är högt.
Cykling med CheckWatt AI över ett dygn på ett system med 9.6 kW / 16 kWh.

För batteriet i grafen begränsas laddnivån till mellan 40 och 70 procent. I praktiken kommer detta spann att variera beroende på batteriets effekt och kapacitet för att säkerställa att batteriet kan leverera stödtjänster till så stor grad som möjligt. Laddning och urladdning begränsas av att det finns en förbrukning i fastigheten, det sker alltså ingen export.

Ökad volatilitet väntas ge större nytta av elprisarbitrage

Framöver kommer en mer aktiv och AI-baserad optimering mellan stödtjänster, lokal flexibilitet, elpris och andra nyttor lokalt i fastigheten att vara en integrerad del av styrningen för alla våra kunder.

Möjligheter för batterier att skapa värde från elprisarbitrage är en direkt funktion av volatiliteten på elmarknaden, vilken spås öka framöver. Dels leder en ökad utbyggnad av sol- och vindkraft till att priser fluktuerar mer, och dels leder fler utlandskablar och marknadsreformer såsom flödesbaserad kapacitetsberäkning till att vi i större grad importerar mer volatila elpriser från andra nordiska och centraleuropeiska länder.

Stödtjänster har dock varit betydligt mer lönsamma än elprisarbitrage under det senaste året. Enligt CheckWatts analyser har elprisarbitrage kunnat ge besparingar på i storleksordningen 1 000–2 000 kronor per år i elprisområde 3 respektive 4 för ett hembatteri på 10 kilowatt / 10 kilowattimmar mellan november 2023 och oktober 2024, medan stödtjänster kunnat generera intäkter på runt 5 000 kronor på årsbasis beräknat efter de senaste tre månadernas priser på stödtjänsterna FCR-D upp och ned. Men CheckWatt AI kommer alltså att kunna utföra båda tjänsterna samtidigt, vilket ökar batteriets potential.

Har du frågor?

Kontakta oss på info@checkwatt.se